PES JE NAJBOLJŠI ČLOVEKOV PRIJATELJ, UČIMO SE TUDI MI OD NJIH

Zakaj ljudje tako občudujemo pse, zakaj jih imamo za svoje najboljše prijatelje? Kaj je tisto kar nam je pri njih najbolj všeč? Lahko bi našteli kar nekaj teh stvari.

Ko stopiš skozi vrata svojega doma, pes priteče, pomaha z repom in te pozdravi. Kaj pa naredimo mi? Pozdravimo veselo ljubljeno osebo, ko pride domov?

Pes ne ugrizne vedno, ko mu nekaj ne paše, zna pa zarenčati in s tem pokaže, da nekaj ni v redu. Torej tudi mi bi lahko le povedali, četudi bolj na glas, kaj nam ni prav in se izognili nadaljnjemu grizenju in najedanju.

Pes se nikoli ne pretvarja, da je to kar ni. Kaj pa mi? Na zunaj smo velikokrat drugačni, kot smo v resnici. Smo to res mi? Bodimo to kar smo in ne pretvarjajmo se.

Če je nekaj zakopano, bo pes toliko časa kopal, dokler ne bo našel. Kaj pa mi? Smo vztrajni? Poskusimo tudi mi kopati in vztrajati dokler ne dosežemo svojega cilja, bo šlo?

Ko je visoka vročina, se pes umakne v senco in pije veliko vode. Kaj pa mi? Se radi pokažemo kako smo pridni pred drugimi ljudmi, da bodo rekli, glej ga, ta pa je res priden. Še pit pozabimo zaradi bahavosti.

Če ima gospodar slab dan, pes pozorno leži v bližini kot bi sočustvoval z njim. Smo mi pripravljeni stati nekomu ob strani, mu biti v tolažbo in ga razvedriti?

Pes večinoma tudi uživa v pozornosti in pušča, da se ga ljudje dotaknejo. Kaj pa mi, smo pripravljeni sprejemati drugačnost, prisluhniti drugemu mnenju, ne soditi in kritizirati vsevprek?

Pes zna uživati v čisto navadnem sprehodu. Vesel je, razigran in veselo miga z repom. Kaj pa mi? Se lahko veselimo malenkosti? Se zavedamo sreče, ki je okoli nas in ki smo je deležni? Se lahko radostimo ob sprehodu s partnerjem ali prijateljem?

Pes pokaže hvaležnost za čisto vsako pozornost, ki se mu jo nameni. Kaj pa mi? Vemo kaj je hvaležnost? Se je zavedamo?  Razločimo kontraste, ki nam pokažejo kaj je žalost in kaj veselje, kaj je ljubezen in kaj sovraštvo, kaj je bolezen in kaj zdravje, kaj je zloraba in kaj spoštovanje. Bomo od danes naprej skušali oponašati psa in biti tudi mi najboljši prijatelji nekoga? Poskusimo!

2019-07-26T05:27:56+00:00

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.