ODVADI SE OBSOJATI

Si se kdaj vprašal zakaj obsojaš, zakaj lepiš toliko nalepk obsojanja na druge ljudi?

Zamisli si, da imaš nalepke na katerih piše obsojam. Nato pa vsakokrat ko nekoga nekaj obsodiš, mu to nalepko prilepiš na neko vidno mesto. Se zavedaš kako lahko s tem vplivaš nanj, ga nekako zaznamuješ po nedolžnem in s tem prizadeneš njega in njegove bližnje? Kolikokrat poslušam ljudi, ko tako radi vedo vse o drugih. Vedo celo njihovo življenje. Pa res mislite, da v resnici poznate človekovo osebno zgodbo? Res milite, da poznate njegove občutke in kaj v resnici ta oseba preživlja, s čim vse se sooča?

Naj vam povem le dva primera iz moje prakse.

Na moškem, je bilo veliko nalepk, izstopala pa je, »IMA VSE«. Ima več čudovitih stanovanj, veliko denarja, ima vikend na morju, ima svojo barko, ima družino, otroke…torej vse. Ko je ta moški prišel k meni na pogovor, sem bila kar malo presenečena s kolikimi nalepkami je bil ta človek polepljen (play boy, se preserava, njemu ni mar, mu je vseeno, lahko njemu, denarja kolikor hoče in tako naprej). V resnici je bil ta moški ena čudovita, nesrečna duša, ki je iskala srečo zunaj sebe. Iskala je srečo v materialnih stvareh. Torej tam kjer sreče ne moreš iskati. Pri vsem kar je imel, ni imel ob sebi osebe, ki bi mu povedala, da je sreča v tebi, da je sreča odločitev. Da se je včasih potrebno ustaviti in se zahvaliti za vse to kar imaš. In v tem tudi uživati, deliti z drugimi, ne imeti nekaj, zaradi drugih, da bi bili drugi zavidni. HALOO! Za koga živimo? Za sebe ali za druge? Potrebno je pogledati vase in se iskreno vprašati, kaj si jaz pravzaprav želim? Kaj bi me res osrečevalo? S kom ali čim bi bil moj dan poln radosti, sreče, veselja – torej čudovitih občutkov? In ko si iskreno na ta vprašanja odgovorimo, smo na pravi poti, na poti sreče. Kaj če bi se torej vprašali, rabi tak človek pogovor, rabi nekaj kar mu lahko jaz dam? NE NALEPKE, te ne rabi nihče!

Na ženski, je bila, poleg manjših nalepk ena velika, na njej je pisalo »prerano spravila brata v grob« Tudi ta nalepka je zelo bolela, bila je kot trnova krona, ali pekoč predmet na sebi, ki te sežiga počasi, rana pa se samo še bolj poglablja. Ta nalepka je bila tako velika in tolikokrat poudarjena, da jo je slišalo in gledalo kar nekaj ljudi. Težko pa je živeti v miru, v sreči s tako veliko nalepko na sebi. So se ljudje, ki so skupaj lepili to veliko nalepko na žensko, vprašali zakaj to delajo? Kako zelo bodo s to nalepko prizadeli nekoga? Odgovor je NE. Odgovor je enostaven: nekateri ljudje mislijo, da če prizadenejo sočloveka, lahko ozdravijo sebe, mislijo, da so vsi okoli njih krivi za njihovo nesrečo. Vedno krivijo dogajanja zunaj sebe. V takih primerih je spet potreben obrat vase, biti iskren do sebe. Podoživeti občutke, se soočiti z njimi, pogledati napake in si jih priznati. Nikoli in nikdar ni nihče zunaj vas kriv za to kar se vam dogaja. Vedno imamo izbiro. Mogoče so to, da priletijo nalepke le življenjski testi, ki nas preizkušajo ali bomo vzdržali ali pokleknili. Težke preizkušnje nas najbolj brusijo in tudi najbolj krepijo. Vendar pa se moramo tudi mi kot posamezniki vprašati, koliko takih nalepk smo v življenju nalepili na različne ljudi? Kako zelo je te ljudi to bolelo?

Torej vprašajmo se vedno, ko držimo nalepko v roki, smo res pripravljeni nalepiti to nalepko na nekoga, bomo zato res bolj srečni? Kaj pa oseba, ki jo bomo polepili, res zasluži to z naše strani? Smo trdno prepričani, da vemo kaj delamo? Smo pripravljeni tudi posledice prevzeti nase, ki jih bo ta nalepka povzročila?

Bodimo vedno iskreni do sebe in vseh drugih in živimo v skladu z rekom: KAR NE ŽELIŠ, DA BI DRUGI TEBI NAREDILI, NE NAREDI TI NJIM.

2021-07-08T07:14:47+00:00

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.